Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

5 стъпки за спасяването на намокрения телефон

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

5 стъпки за спасяване на намокрен телефонКакво да направите, ако в телефона ви попадне вода? 5 стъпки за спасяването на намокрения телефон.

За съжаление темповете на съвременния живот са такива, че не можем да се разделим с телефона си. Но проблемът е, че повечето от малките ни помощници страшно се страхуват от водата. Понякога няколко пръски или капки дъжд или дори просто високата влажност на въздуха са достатъчни за повредата на телефона и той завинаги да престане да работи нормално. И въпреки, че попадането на течност в електронното устройство почти винаги не минава без следа, все още съществува шанс да спасите телефона ако направите правилно няколко стъпки за неговото спасяване след проникване на водата във вътрешността му.

  1. Извадете телефона от водата и веднага махнете батерията. Факт е, че корозията от водата не е толкова страшна (железните елементи в телефона не са толкова много, колкото опасна е електрокорозията, която протича под въздействието на електрическия ток, стотици дори хиляди пъти ускорявайки процесите на корозия. Няма електричество, няма реакция.
  2. В никакъв случай не се опитвайте да го включите или да натискате някакви бутони! Факт е, че докато бутоните са в нормално положение, шансовете, че водата ще мине през тях са малки, но ако ги натиснете, веднага се образува пролука и водата като помпа се засмуква в процепа между бутона и корпуса.
  3. Избършете и изтръскайте цялата вода от телефона колкото можете. За целта използвайте хавлиена кърпа, суха тениска, хартиени салфетки и т.н. Предварително извадете SIM картата, картата с памет и отворете всички капачета, които са поставени.
  4. Незабавно се обърнете към сервизен център. Факт е, че колкото и да сте се старали и колкото и да сте бързали да свалите батерия, все пак това е вода и най-вероятно е проникнала във вътрешността и е започнал необратимия процес по корозия. В затворения корпус на телефона, водата може да се съхрани до една седмица и през цялото това време тя ще засегне токопроводящата част на апарата и ще разруши силовата схема на телефона. Дори ако устройството е включено и външно изглежда работещо не се заблуждавайте – във вътрешността си той е в процес на унищожаване и ако не го спрете, най-вероятно всичко това ще приключи с повредата на апарата и тогава вече няма да могат да се възстановят от корозията т.н. проводници и контакти. В оторизираните сервизи се използват специални течности, които не само пречистват телефона, но и спират процеса на корозията, връщайки функционалността на телефона.
  5. Ако живеете в далечно населено място от сервизния център, то може да опитате да се възползвате от стария начин, а именно: да се опитате да изсушите телефона в пакет със сух ориз. Той отлично привлича и поглъща влагата, затова има вероятност влагата от телефона и батерията да се абсорбира от ориза и това да забави корозионния процес. В ориза трябва да се постави не само телефона, но и батерията, т. к. тя също така съдържа в електронната си схема микрочипове, които са още по-податливи на електрокорозия. Дръжте телефона в опаковка или съд с ориз не по-малко от 2-3 дни! Процесът по изсушаването е бавен и бързането тук само ще навреди. Вместо ориз може да се използва и силиконов гел, който често се използва за лепене на обувки и други предмети. Той дори по-добре от ориза абсорбира влагата, но е трудно да го намерите в достатъчни количества. Категорично не използвайте захар, сол и др.

Но дори и ако сами сте решили да изсушите телефона и след няколко дни чакане го включите и той работи, все още е силно препоръчително да се занесе в сервиз и да се направи профилактика, иначе след известно време, устройството ще откаже да работи. Тук въпросът е такъв, че обикновено в телефона попада не дестилирана вода и естествено тази вода има различни примеси на соли, йони на метали и др. и всичкият този фин слой от микроелементи в уреда остава по платката след изсъхване на водата и след употребата на телефона в условията на повишена влажност, тези соли и микроелементи веднага ще абсорбират влагата от въздуха и ще започне процес по електрокорозия и унищожаване на контактите във вашия телефон, а това ще доведе до пълната му повреда и по-нататък вече никой няма да му помогне, т. е. възстановяването на такъв телефон ще бъде много скъпо (ако изобщо е възможно).

В професионален сервизен център, телефонът задължително се разглобява и почиства от всички соли, микроелементи и други микрочастици и допълнително се обработва със специален разтвор за предотвратяване и защита от корозия. Изсушаването се извършва в специални камери, където стриктно е зададена температурата и влажността напълно се отстранява от чувствителните елементи на апарата (дисплея, камерата и другите) Разбира се това специално оборудване не е евтино и далеч не всички сервизни центрове могат да си го позволят, затова ви предлагаме да се обръщате към големите оторизирани сервизни центрове.

Не забравяйте едно просто правило: колкото по-рано донесете телефона в сервиза, толкова шансовете му да се възстанови са по-високи, а цената за работата ще е по-ниска. Не изпитвайте съдбата, статистиката в този случай отдавна е казала, че скъперникът винаги плаща повече. Погрижете се за Вашето време и пари.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906