Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

5 невероятни функции на мобилните телефони

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

Пазарът на мобилни телефони е в условия на постоянно и бързо развитие. Регулярно се появяват нови технологии, които правят апаратите още по-функционални и по-евтини. Част от тези иновации не оцеляват, но други много бързо стават световен тренд. В този обзор събрахме 5 все още уникални функции, които по наше мнение ще станат норма в мобилните телефони през следващите няколко години.

future-mobile-futures-1

4 гигабайта оперативна памет

Техническите характеристики на съвременните смартфони плътно се доближават до спецификите на настолните компютри и ноутбуци. С помощта на мобилните устройства, може да се изпълняват все по-разнообразни действия, включително и ресурсоемки. Също така, игрите за смартфони стават доста сложни, качествени и следователно взискателни към самия апарат.

future-mobile-futures-2

Стандартният показател на оперативната памет в съвременните смартфони е 2 гигабайта, но има и малък брой от по-висококласните апарати с по 3 GВ, а компанията ASUS дори представи в началото на януари 2015 г. и първият в света телефон с 4 гигабайта оперативна памет – ASUS ZenFone 2.

future-mobile-futures-3

Освен това, ASUS ZenFone 2 притежава 64-битовия процесор Intel Atom Z3580 с тактова честота 2,3 Ghz, 5,5-инчов сензорен дисплей, основна 13 мегапикселова камера и предна 5 Mp, както и акумулаторна батерия с капацитет 3000 mah, с възможност за зареждане до 60 процента само за 40 минути.

Многократно оптично увеличение

Дълги години потребителите на мобилни телефони не възприемаха вградените в тези апарати камери наистина сериозно. Това по-скоро бе инструмент за създаване на снимки за социалните мрежи и услугата Instagram, а за всичко останало съществуваха стандартните фотоапарати. Но в последно време камерите на смартфоните стават все по-качествени и функционални.

future-mobile-futures-5

Въпреки това е невъзможно да се използва на максимум дори и най-добрата и голяма фотоматрица, ако апаратът не е снабден с качествена оптика. Преодоляването на проблема в този момент е възможно по два начина. Първият е закупуването на външни обективи за камерите на мобилните телефони. Вторият – появата на добри лещи в самите смартфони.

Като пример за последното може да се даде телефона ASUS ZenFone Zoom, който е подобрената версия на посочения по-горе апарат ASUS ZenFone 2. Този смартфон се отличава от „брат си“, на първо място с по-добрата си оптика с 13-мегапикселовата камера. Вграденият в устройството обектив се състои от десет лещи, които осигуряват качествено оптично дванадесеткратно увеличение.

Камерата в ASUS ZenFone Zoom притежава система за стабилизиране на изображението, лазерен автофокус, както и възможност за ръчен режим и настройка на показателя ISO и скоростта на затвора.

Сканиране на ретината на окото

Най-разпространен в този момент начин за защита на смартфоните от непознати хора е паролата за неговото отключване при включване. Постепенно набират популярност и вградените в мобилните телефони скенери за пръстови отпечатъци – те започнаха да се използват дори и в евтините апарати.

А не толкова известната компания ViewSonic пусна сериен смартфон, притежаващ сензор, разчитащ ретината на окото. Това изображение е уникално за всеки човек и повтарянето му е невъзможно, което позволява на този метод на защита да бъде максимално ефективен.

future-mobile-futures-8

В останалата си част, смартфонът ViewSonic V55 има доста скромни характеристики – 64-битов процесор Qualcomm Snapdragon 410 с честота 1,4 Ghz, 2 гигабайта оперативна памет и 5,5-инчов дисплей с резолюция от 1080p. В задната част на апарата е разположена камера с 13 мегапикселова матрица, с възможност за използване на външни обективи.

Скенерът на ретината на очите се намира в предната част на ViewSonic V55. С негова помощ може да се ограничи достъпа не само до смартфона, като цяло, но и на отделни файлове в паметта на устройството, както и до инсталираните в него приложения и функции на апарата.

Модулни мобилни телефони

Може би в обозримо бъдеще, хората няма да избират един от множеството създадени от различни компании цели мобилни телефони, а със собствените си ръце ще събират апаратът, според своите схващания за това какъв трябва да бъде той.

Proect Ara – това е инициатива на корпорацията Google, която в момента развива компанията Lenovo и множество странични разработчици от цял свят. Целта на проекта – създаване на безплатна платформа с отворено хардуерно оборудване, на базата на което могат да се проектират модулни мобилни телефони.

future-mobile-futures-11

По този начин, всеки желаещ може, използвайки принципите на Proect Ara, да събере собствен смартфон с уникални характеристики. Увеличаването на паметта, производителността на процесора, разделителната способност или капацитета на батерията в този апарат ще е дори по-лесно, отколкото да смениш неговата СИМ-карта.

Такива телефони ще се състоят от множество модули, прикрепени към една платка. При това, потребителят ще може да използва в своето мобилно устройство хардуерни части, произведени от различни производители. Това може да се наложи при повредата на този или онзи модул или при желание за подобряване на техническите характеристики на смартфона.

Proect Ara ще понижи финансовия праг за производителите на мобилни телефони до минимум, а това ще увеличи конкуренцията на пазара, намалявайки общата стойност на продуктите, а също ще даде тласък за още по-бързото развитие на технологиите.

Първият истински апарат, създаден на базата на Proect Ara, беше представен на широката общественост в средата на януари 2015 г., на конференцията за разработчици.

Огромен капацитет на батерията

Високата консумация на ресурси – това е бичът на съвременните смартфони. Зареждането на батерията при повечето от тях е едва достатъчно за един ден активна работа на апарата, което води до изключването на устройството в най-неподходящия момент. И далеч не всички потребители на мобилни телефони са готови постоянно да носят със себе си резервни батерии или зарядни устройства за своите мобилни апарати.

Въпреки това, през 2014 г. на пазара се появи забележимата тенденция към рязкото увеличаване на капацитета на батериите в смартфоните. При средни показатели от 2000-2500 мАч се появиха множество модели с батерии от 4000 mah. Има и отделни телефони с още по-капацитивни акумулаторни батерии.

future-mobile-futures-14

При това тук не става непременно дума за скъпи флагмански модели смартфони. Например, апаратът с един от най-високия капацитет на батерията в света е бюджетното устройство Elephone P5000.

Elephone P5000 е оборудван с батерия, чийто капацитет е 5350 мАч, което според заявлението на производителя на устройството, позволява на този смартфон да работи без презареждане в продължение на четири дни в режим на средна активност и два – при много активно използване на всички функции на апарата.

Останалите технически характеристики на устройството са доста средни: процесор MTK6592 с тактова честота 1,7 Ghz, 2 гигабайта оперативна памет и 16 GB – постоянна, 5-инчов екран с резолюция 1920 на 1080 пиксела, основна камера с резолюция 16 мегапиксела и предна 8 Mp.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906