Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Интересни и необичайни факти за смартфоните

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

интересни факти за смартфонитеСмартфоните придобиха популярност сравнително скоро. Но първият модел е създаден много по-рано, още в началото на 90-те години. Разбира се, той значително се е различавал от обичайните днес мултифункционални джаджи. Скромни обеми на паметта, ниска резолюция на черно-белия дисплей, високи дори и по днешните стандарти цени – това са основните характеристики на първите смартфони, видели бял свят.

Стилните и универсални съвременни аналози лесно замениха телефоните, плейърите, часовника, будилника, калкулатора и други ежедневни приспособления. За смартфоните вече може да разказва почти всеки, независимо от статуса, възрастта и предпочитанията. Но има и редица по-малко известни факти и интересни наблюдения, за които собствениците на толкова популярната техника биха могли дори да не са чували.

Кратки факти:

  • През 2016 г. пуснатите смартфони в световен мащаб надхвърлят един милиард единици.
  • Резолюцията на първия смартфон IBM Simon – само 160х293 пиксела с памет 1 MВ. Цената му през 1994 година е достигала до около 900$.
  • Най-скъпите компоненти на смартфона – паметта и екрана.
  • Представянето на първия камерафон за първи път се е провело в Япония. Тогава това беше пробив. Съвременните модели могат да работят дори и като видеорегистратори за шофьорите.
  • Броят на ежегодно свалените от потребителите програми отдавна надхвърля 20 млрд. Още през 2010 г., тази стойност едва е достигала 5 млрд.

Безполезни възможности

Над 90% от приложенията и допълнителните функции, които постоянно присъстват в новите модели, не се използват повече от десет пъти. Потребителите им обръщат внимание при покупката, но на практика се нуждаят от стандартен набор от функции и няколко допълнения, в зависимост от сферата на работа, обучение или хобита. Така, че на мода отново се връща лаконичността и простотата.

Размерът – това е най-важното?

Статистиката показа ясна зависимост между размерите на мобилните устройства и поведението на техните собственици. Например, потребителите с големите джаджи, често се държат много по отпуснато от собствениците на смарт-телефони с малки екрани.

Но причината за това – съвсем не е в илюзорния статус или престиж, а баналната поза на човека при работа с устройството. Големият дисплей позволява да останете открити, демонстрирайки увереност. Докато малкият екран предизвиква неволно предчувствие. Но компактните модели заемат по-малко място и лесно се поставят дори в джоба.

Преследване на брандовете

Има и още едно интересно проучване, което е направено с цел да се установи взаимовръзката между операционните системи и личностните особености на собствениците.

В резултатите, експертната група е установила, че собствениците на iOS обръщат специално внимание на имиджа и привлекателността, за сметка на голяма част от ресурсите. Също така, те повече време прекарват в най-популярните социални мрежи и съответните приложения.

Притежателите на Android обръщат голямо внимание на приложенията. Сред тях са популярните кулинарни приложения и телевизия.

Собственици на BlackBerry пък предпочитат електронната поща и функционалните програми за работа. Те са по-делови и практични.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906