Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслюужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Големи отстъпки
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

До каква степен iPhone 13 e подходящ за ремонт? 

Миналата година се беше вдигнал много шум около движението "Right-to-Repair", борещо се за въвеждане на закон, чрез който всички компании да предоставят информация за ремонт на своите продукти. Това далеч все още не значи, че сега производителите осигуряват тази простота и удобство за поправка на своите устройствата. По този повод специалистите от iFixit решиха да направят детайлен оглед на най-новата серия Apple iPhone 13 и да разберат как стоят нещата с възможността за ремонт на новия модел на гиганта.

iFixit отвори iPhone 13 Pro

iFixit разглобиха iPhone 13 Pro и показаха всички детайли на смартфона отвътре. Първото нещо, което хваща окото след свалянето на екрана, е новият Taptic Engine (потребителски интерфейс). На пръв поглед, той изглежда по-малък, отколкото е този на iPhone 12, но всъщност е станал по-голям: 869,4 mm3 и 6,3 грама срещу 764,27 mm3 и 4,8 грама в iPhone 12 Pro. Дънната платка е още по-малка. SIM модулът вече е вграден – преди това беше отделна и заменяема част. iPhone 13 Pro има OLED-дисплей Super Retina XDR 6.1" с резолюция 2523х1170, SoC A15 Bionic, 6 GB RAM, от 128 GB до 1 TB вътрешното хранилище и няколко камери.

Разглобяването е подобно на това на iPhone12, тъй като първо се сваля дисплеят. Изненадващо вътре в iPhone 13 Pro е открито "перфектно маркиране", което е удобно, когато първоначално се запознавате как е устроен смартфонът. Първото нещо, което беше отбелязано, е, че в тази серия високоговорителят вече не е прикрепен към дисплея, както при предишните модели. Също така липсва един от кабелите. 

IPhone 13 има L-образна батерия с капацитет 11,97 WH или 3095 mAh. Премахване и замяна на батерията не представляват проблем. И все пак въпреки всички положителни страни, има и негативни такива.

Достъпът до някои кабели, поставени под логическата платка, беше много труден. Устройството все още използва LPDDR4 памет, а не LPDDR5, и продължава да няма възможност за смяна на задното стъкло. Друг тъжен факт се оказа, че смяната на екрана лишава устройството от функцията Face ID.

Може ли да се смени дисплеят

Не е тайна, че един от най-важните източници на приходи за Apple е продажбата на аксесоари и услуги. В това число влизат и марковите сервизи, чиято популярност компанията реши да насърчи чрез ново, скрито решение. Факт е, че собствениците на счупени смартфони iPhone често предпочитат да спестят пари от ремонт, като се обръщат към сервизни центрове, които извършват същата работа, като оторизираните, но много по-евтино. 

При iPhone 13 препятствие се оказва дисплеят. Смяната му може да наруши редица възможности на устройството. 

В случай на неговата подмяна, функцията за отключване с Face ID ще спре да работи, показвайки предупреждение за "невъзможност да се провери оригиналността на дисплея". Ако замените микрофона, светлинния сензор или сензора за близост – няма да възникнат проблеми с работата на Face ID. С други думи, Apple отново се опитва да увеличи печалбата незабелязано, усложнявайки ремонта за обикновени сервизни центрове. Смяната на дисплея наистина не може да представлява заплаха за поверителността, понеже самият сензор Face ID остава същият.

Според анализа на iFixit сложността на DIY (do it yourself) ремонт на iPhone 13 Pro е оценена със среден резултат от 5/10.