Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Как да изберете правилно смартфон

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

Само за няколко години съвременните технологии успяха напълно да променят представата на човечеството за ежедневните неща. В тази връзка, въпросът за това как правилно да си изберем смартфон е актуален повече от всякога, тъй като тяхната гама е наистина огромна. Освен това, нови устройства се появяват всеки месец, а объркването в това изобилие е лесно. За начало нека разгледаме какво представлява съвременния „умен“ телефон.

Какво е това смартфон и какви са особеностите му

Много потребители са объркани от разнообразието на такива понятия, като таблетфон, камерафон, фаблет и така нататък. Трябва да се каже, че всичко това е едно и също нещо, тъй като всички те – това са мобилни устройства, принадлежащи към класа „умни“ телефони („smart“ на английски език). В действителност обаче, те са аналогични на джобните компютри, т.е. PDA. И за да бъдем точни, границата между тези две понятия отдавна е заличена. Ще Добавим още, че не съществува и ясно разграничение между таблетфон и смартфон. Вторите всички без изключение поддържат възможност за осъществяване на повиквания.

1450988196_vybrat-smartfon-3

Що се отнася до таблетите, не всеки от тях е снабден с модул за SIM-карта. Най-често тези две устройства се различават по техните диагонали. Като цяло, ако той е по-малък или около 5 инча, устройството се смята за смартфон, а ако е над 7 – таблет. Ако става въпрос за правилния избор на смартфон, то трябва да сте наясно, че това е един джобен преносим компютър с широки функционални възможности. Как да не се бъркате в огромното разнообразие от такива устройства и да изберете точно това, което Ви е нужно?

Да изберем клас смартфон

Без съмнение, това е най-първото, с което трябва да започнете. Какво очаква потенциалният купувач? С каква сума пари разполага? За какво точно му е смартфона? Съществуват най-различни класове „умни“ мобилни устройства – защитени, икономични, мултимедийни и така нататък. От кои от тях се нуждаете? Един от най-популярните съвременни класове са така наречените „двусимови“ смартфони, предназначени за работа с две SIM-карти. Очевидно е, че наличието на едновременно два слота – това е важно предимство.

1450988333_dvuhsimochnye-smartfony-2

Например, много е удобно използването на един номер, като личен, а вторият – като служебен. Можете дори да се възползвате от изгодните цени за разговори към едната „СИМ“ и изгоден мобилен интернет за другия. За предпочитане е да изберете Dual SIM Active, т.е. такива модели, където можете да превключвате между SIM-картите в активно състояние. Има и модели смартфони с три карти.

1450988503_zaschischennye-telefony-2

Как правилно да изберете смартфон, ако водите активен начин на живот и още повече – ако се занимавате с екстремни спортове? За тези потребители са подходящи мобилните устройства с клас защита. Подобни смартфони са с удароустойчив корпус, а някои дори могат да издържат на потапяне под вода на голяма дълбочина, падане от височина и така нататък.

Тези, които обичат да снимат, трябва да помислят за закупуване на камерафон, тоест на смартфон с добра камера. Повечето съвременни флагмани са оборудвани с отлични камери, които са способни да правят снимки с не по-лошо качество, отколкото цифровата „сапунерка“. Камерафона със сигурност ще се хареса на тези, които активно използват социалните мрежи, като Instagram и така нататък. Е, за любителите на музиката е предвиден такъв клас „умни“ телефони, като музикалните. Трябва да се отбележи, че смартфоните, предназначени за развлечения, в по-голямата си част принадлежат към класа мултимедийни устройства. Въпреки това, има и модели, проектирани директно за меломаните.

В отделна категория може да се отделят устройствата от премиум-клас. Като правило, това са имиджови смартфони, с уникален дизайн, но те струват доста. Такива мобилни джаджи често имат отлична функционалност. Представителите на женския пол, за които е важен дизайна, можем да ги посъветваме да обърнат внимание на така наречените „женски“ смартфони. Противно на предрасъдаците, те се отличават не само с розовия си корпус, но и с много полезни за жените приложения.

На всички онези, за които е важен статута, препоръчваме да научат малко повече за класа VIP-смартфони. На първо място те се отличават с високата си цена на материалите – платина или злато, кожа от редки породи животни и дървесина, включително и скъпоценни и полускъпоценни камъни. Но е справедливо да се отбележи: функционалността на подобни „елитни“ смартфони рядко е привлекателна.

Ами как стоят нещата с правилния избор на смартфон за тези, които разполагат с доста скромна сума пари? В този случай следва да си купите бюджетно мобилно устройство. При избора трябва да се ръководите от разумното съотношение параметри, цена и качество.

Правилно да изберем операционна система на смартфона

Именно платформата е най-важният параметър при избора на ново „умно“ устройство. След като сме наясно с операционната система, можем да разберем как работи мобилното устройство и какво да очакваме от него. Естествено, под всяка платформа е разработен определен софтуер. Най-известните операционни системи са iOS, Android и Windows Phone, а най-популярните – първите две.

1450989099_android

Имайте предвид, че по-разпространена е Android, тъй като не всеки може да си позволи „ябълково“ устройство под управлението на iOS, поради високата им цена. Повечето производители пускат смартфони, базирани на Android. В официалния онлайн магазин на платформата също така можете да намерите много полезни програми и игри. Практиката показва, че дори и за активен потребител има достатъчно безплатни приложения. Операционната система е добра за своята гъвкавост и възможност за мащабиране. Освен това, тя постоянно се променя и усъвършенства.

1450989212_ios

Сред основните предимства на iOS е добре да се спомене неговата стабилна работа и надеждна защита от вируси. Въпреки това, много хора не харесват това, че тя има затворен код, защото много от възможностите са ограничени. Освен това, „ябълковите“ джаджи се произвеждат единствено от Apple.

1450989373_windows-phone-11

Що се отнася до Windows Phone, изборът на устройства, базирани на тази платформа е малък. Някои производители на такива смартфони също направиха преход към Android. Във всеки случай, ако потребителят желае да закупи Windows Phone, не следва да се ограничава до бюджетния клас и да купува повече или по-малко скъпи устройства. Също така е желателно предварително да се уверите, че интерфейсът на тази операционна система ще Ви бъде удобен.

Ако се надявате да изберете най-подходящия смартфон, най-добре е да си купите устройство под управлението на една от горепосочените платформи. Разбира се, съществуват и други операционни системи (например BlackBerry), но едва ли техните притежатели си струва да се надяват на добри възможности и функционалност, подобна на тази, която предоставят iOS, Android и Windows Phone. Също така полезно е да се проучат и статистическите данни:

 

  1. Платформата Android е инсталирана на 81,5% от потребителите на мобилни джаджи.
  2. На второ място е iOS, която се използва на 14,8% от устройствата.
  3. Делът на Windows Phone е само 2,7%.
  4. Останалия 1% принадлежи на другите операционни системи.

Така че, сега направата на правилния избор ще бъде по-лесна.

Кой екрана ще се превърне в оптимален?

Повечето съвременни смартфони имат моноблок конструкция, което е оптимално за използване на сензорен екран. Какъв диагонал да предпочетете? Това зависи от личните предпочитания на бъдещия купувач. За да разберете в този случай, как правилно да изберете смартфон, е най-добре още в магазина да изпробвате приспособлението. Ако устройството се използва за четене, гледане на видео, сърфиране в интернет и така нататък, колкото повече е диагоналът на екрана, толкова по-добре. Въпреки това, за мнозина е достатъчен и съвсем малък дисплей – още повече, ако апаратът добре приляга в ръката. Освен диагонала, е важно да се обърне внимание и на резолюцията на екрана и технологиите на производство, като например IPS или TFT. Що се отнася до типа на сензора, съвременните модели практически идват с дисплеи от капацитивен тип.

Батерията, „пълнеж“ и всичко останало

На първо място купувачът се интересува разбира се от скоростта на работа. За да разберете колко бърз ще бъде новият апарат, трябва да проучите „плънката“ му – например, обемът на оперативната памет, честотата на процесора, броя на ядрата и така нататък. Именно от тези характеристики ще зависи производителността на устройството. Имайте предвид, че броят на ядрата не винаги означава повишена мощ, тъй като понякога те просто не функционират. Също така следва да се има предвид, че: колкото повече ядра, толкова капацитетът на батерията трябва да е по-голям. При избора е желателно да се обърне внимание и на фирмата-производител на чипсета. Сред най-добрите – Qualcomm и Samsung. Сред по-бюджетните варианти приличен избор са процесорите на MediaTek. Разбира се, едва ли може да се сравни с предишните два.

1450990226_akkumulyator-smartfona

За да изберете смартфон правилно, трябва да проучите и характеристиките на камерата. Съвременните джаджи имат две вградени камери – задна, тоест основна камера за снимане и предна, която е необходима за извършване на повиквания чрез Skype, селфи и така нататък. Естествено, колкото повече мегапиксела, толкова по-добре. Добрите камерафони са с камери минимум по 12-13 MП, докато по-напредналите модели могат да се похвалят и с камери, чийто резолюции достигат до 20-30 МП и повече. Също така трябва да се уточни и наличието на светкавица и автофокус.

Смартфонът по съвременния образец е напълно невъзможно да си го представим без поддръжката на необходимите безжични технологии, най-актуалните от които са Bluetooth и Wi-Fi. Също така е желателно наличието на 3G или 4G модул за използване на мобилен Интернет и GPS навигация, която работи без изход онлайн. Напоследък расте популярността и на NFC-технологията, отличаваща се с високата си скорост. Благодарение на нея, със смартфони може да се плаща например от банкова карта. Много удобни са и датчиците за осветление.

Правилният избор на смартфон означава и включително подбора на този параметър, както и батерията на устройството. Въпреки, че ярките сензорни екрани консумират много енергия, зарядът на батерията трябва да е достатъчен най-малко за 24 часа. Оптималният капацитет на батерията – над 2000-3000 мАч, а препоръчителния минимум – 1200 mah. Има и допълнителни батерии, които позволяват увеличаване на капацитета до 5000 mah. Ако купувачът избере смартфон с мощен процесор, капацитетът на батерията трябва да бъде значителен. Обикновено се обръща внимание още и на това, какво ще харчи заряда на батерията. Още преди покупката е препоръчително да разберете начините за пестене на батерията. Към най-известните може да се добави изключването на Wi-Fi и мобилния Интернет, отказът от автоматичната настройка на яркостта на екрана и автоматичното синхронизиране, смяната на анимираните тапети на работния плот с обичайните статични, минимална употреба на джаджи, изключване на вибрацията и функцията за автоматично завъртане, както и да излезте от приложенията, които в момента не използвате. За Android е актуално изтеглянето на специални програми, които позволяват да се пести заряда на батерията.

Според отзивите на потребителите, енергоефективноста на джаджите, работещи под управлението на различните операционни системи може да се оцени, както следва:

  1. Android – 44%.
  2. iOS – 14%.
  3. Windows Phone – 40%.
  4. Други ОС – 2%.

Много важен параметър е паметта на бъдещия смартфон – както оперативната, от която зависи скоростта на работата му, така и вградената. За щастие, последната може да се разшири с помощта на карти памет (обикновено micro-SD). Имайте предвид, че iOS смартфоните не поддържат възможност за инсталиране на такива карти, но при по-съвременните модели се предлага доста впечатляващ обем на ROM.

За да обобщим, можем да добавим, че е важно да се разделят техническите параметри на ключови (които са абсолютно необходими на всеки, тъй като от тях зависи скоростта, времето, работата и така нататък), и второстепенни, интересуващи конкретен потребител. Еднозначно верните препоръки по темата за избор на „умен“ телефон не са толкова много. Всеки купувач има собствени искания, предпочитанията и разбира се вкусове и трябва непременно да се има предвид за какви цели ще се използва бъдещия смартфон.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906