Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Как правилно да използваме смартфона

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

Пренебрежителното отношението на собствениците – това е един от основните проблеми на съвременните мобилни технологии. Знаейки как правилно да използвате смартфона си, можете не само да удължите живота му, но и да се предпазите от множество неприятни изненади. Въпреки, че умното мобилно устройство – на практика това е джобен преносим компютър, много потребители все още се отнасят към него, като към най-обикновен мобилен телефон и последиците от това не са твърде благоприятни. Нека се опитаме да изясним, кои правила за експлоатацията на смартфоните са най-важни.

Трябва ли да слагаме парола на смартфона?

Въпреки, че обикновения потребител на технологии сигурно ще се погрижи за сигурността на своя домашен компютър, той често забравя да обезопаси системите на своите мобилни устройства. Ще Ви разкрием една малка тайна: всъщност правилната експлоатация на смартфона е невъзможна без поставянето на достатъчно сложна парола. Откривайки липсата на защита, крадецът лесно ще получи достъп не само до личните снимки, съобщения и страници в социалните мрежи, но и до банковата сметка, електронния портфейл и така нататък. Да не забравяме също, че кражбата на малки преносими устройства е много по-лесна, отколкото на настолен компютър или лаптоп.

Как да зареждаме смартфона, за да удължим срока на експлоатацията му?

Съвременните мобилни джаджи най-често са оборудвани с литиево-йонни акумулаторни батерии. Съществуват много противоречиви мнения по темата за това, как правилно трябва да ги зареждаме. Някои потребители смятат, че трябва да се изчака момента, докато смартфона се разреди напълно; а други зареждат батерията постоянно. Всъщност объркването се дължи на това, че по-рано производителите на телефони, основно използваха никелови акумулаторни батерии. Последните не можеха да се зареждат непрекъснато, вследствие на наличието на така наречения ефект на паметта.

Литиево-йонните батерии се отличават от никеловите, но въпреки това също имат своите особености. Какви са основните правила за използването им? Да започнем с това, че човек трябва винаги да разполага с оригиналното зарядно устройство, тъй като другите могат да окажат неблагоприятно въздействие върху работата на батерията. Също така, не трябва всеки път да се чака пълния разряд на батерията. Всички онези, които искат да знаят, как да използват смартфона си с литиево-йонна батерия, трябва да се уверят, че през определено време могат да зареждат устройството. Съществува определена зависимост от дълбочината на разряда и броя на зарядно-разрядните цикли. Факт е, че производителите на мобилна техника определят срока на живот на батерията именно по броя на тези цикли. С други думи, за да удължите живота на батерията, не трябва да разреждате смартфона си под 20%.

Ето малко факти, доказани в практиката:

 1. 100% дълбочина на разреждане (DoD) се равнява на 500 цикъла на разреждане.
 2. 50% DoD – 1500 цикъла.
 3. Дълбочина на разряда от 25% отговаря на 2500 цикъла на разреждане.
 4. И накрая, ако разреждате смартфона до 10%, това са общо 4700 цикъла.

Изхождайки от тези примери, ако всеки път напълно разреждате литиево-йонната батерия напълно ще можете да заредите устройството си само петстотин пъти. От това следва другото важно правило: да държите смартфона си частично зареден. Също много важна е температурата. Например, за Li-Ion батерии, заредени до 30-50%, валидната температурата на съхранение е на ниво 15°C. Много е важно да не изпадате в крайности. Например, ако батерията дълго време остава напълно разредена, тя със сигурност ще стане напълно безполезна. И обратно, ако постоянно смартфона е зареден на 100%, капацитетът на батерията ще започне постепенно да намалява.

За яснота, нека приведем един пример за съответствие на температурата за съхранение капацитета на батерията в зависимост от нивото на заряд в % (срок на съхранение – година).

 1. При съхранение на смартфон напълно зареден при температура от 0°C, капацитетът намалява до 94%, докато при зареждане на 40% той остава 98%-та.
 2. Ако устройството се съхранява заредено на 40%, при температура от 25°C през цялата година, капацитетът на батерията ще намалее до 96%, а при напълно заредено устройство той ще намалее до 80%.
 3. При 40 градуса по Целзий и 40% заряд, ще намалее до 85%, а напълно заредената батерия ще означава намаляване на капацитета до 65%.
 4. Напълно зареденото устройство, което се съхранява при температура от 60°C, след година ще остане с батерия, чийто капацитет ще бъде намален до 60%. Ако смартфона се съхранява с ниво на заряда 40% при подобна температура в продължение на 12 месеца, тя ще намалее само до 75%.

Още едно важно правило: не бива да оставяте мобилното устройство на зарядното! Особено ако то е напълно заредено. Другото важно условие за правилната употреба на смартфона – да не допускате неговото прегряване, тъй като високите температури оказват изключително отрицателно влияние върху батерията. Ще Добавим още, че от пълен зарядно-разряден цикъл мобилните устройства се нуждаят не повече от веднъж месечно.

Как правилно да пазаруваме през смартфона?

Много големите и уважаващи себе си онлайн-магазини често предлагат на своите постоянни и потенциални купувачи, инсталиране на специално приложение, чрез което да могат да правят онлайн-поръчки. Защо е нужно? На първо място, използването на специална програма е много по-удобно.

На второ място, това е много по-безопасно, отколкото пазаруването през браузъра, където платежните личните данни лесно могат да бъдат прихванати от хакерите. Освен това, при правилна употреба на смартфона е необходимо да го обезопасите от злонамерен софтуер. Остава само да се уверите, че приложението е наистина оригинално и че то е разработено от самия магазин. И разбира се, за пореден път припомняме, че не си струва да предоставяте платежната си информация на трети лица.

Безопасността на първо място: какво да не правим?

Съществуват и други правила, които ще помогнат за обезопасяването на умното мобилно устройство, а също и за защита на банковата сметка на собственика. Например, не бива автоматично да се свързвате към всяка незащитена безжична мрежа. Факт е, че някои от измамниците умишлено не слагат парола на своя Wi-Fi, за да получат достъп до чуждите данни, включително и финансови. Ако потребителят желае да се научи как правилно да използва смартфона си, то той трябва да започне именно с въпроса за сигурността на данните си – подобно на това, както той не оставя на видно място своя портфейл или банкова карта. Добър вариант е изключването на Bluetooth на устройството – особено, ако собственикът е на някое обществено място.

Важен акцент за правилната експлоатация на смартфона е сигурността, където своевременното излизане от платежните услуги и приложения е много добра идея. Не се заблуждавайте, че личните вещи винаги остават лични – вместо това, по-добре е да се помни, че с тях във всеки един момент може да се случи всичко. Статистиката при мобилните кражби показва, че телефоните продължават да бъдат една апетитна хапка за престъпниците, въпреки наличието на специални анти-кражба програми. Само в САЩ за последното десетилетие, нивата на тези кражби са се увеличили с над 30%. Освен това, около 2% от собствениците на мобилни устройства по целия свят поне веднъж са страдали от това, че някой им е откраднал телефона . Не бива да улеснявате задачата на тези, в чийто ръце може да попадне вашия апарат и всъщност да му подарите личната си и финансова информация. За това е достатъчно само да не запазвате потребителското си име и паролата в браузъра или приложението (както вече беше посочено по-горе, по-добре е да се ползва второто). Ако кражбата все пак възникне трябва да се погрижим за дистанционното блокиране на устройствата.

Други разпространени грешки при собствениците на смартфони

Собствениците на мобилни джаджи от време на време правят и други грешки – заобикаляйки правилата, посочени по-горе. Те постоянно теглят неразбираеми програми от непроверени източници, заразяват системата с вируси, някои от които могат да прочетат всички пароли, методи за достъп до банкови карти и така нататък. Като лош допълнителен бонус изпращат SMS-спам до всички приятели и познати. Не бива да се доверяваме на тези, които предлагат платена програма напълно безплатно. По същата причина трябва да се почиства историята на мобилния браузър и да се трият напълно всички данни от смартфона, ако изведнъж решите да го продадете, или дори просто да го дадете на някого за временно ползване. Не бива също така да съхранявате на устройството си информация от наистина личен характер – финансови отчети, снимки и така нататък. И още по-забавна е ситуацията, когато паролите за всички защитени папки се съхраняват на смартфона, някъде в документ, озаглавен пароли. Ето интересни статистически данни на центъра InfoWatch. Неотдавна България излезе на 2-ро място по брой изтичане на поверителна информация, изпреварвайки Великобритания. Компрометирани са повече от 560 милиона финансови и лични данни. Едновременно с това стабилно висок остава делът на информационните течове от държавните органи по целия свят (над 30%).

Що се отнася до съотношението на случайни и умишлени изтичания на информация в България, то изглежда така:

 1. Умишлени – 45,9%;
 2. Случайни – 37,6%;
 3. Не е посочено – 16,5%.

Следва да се има предвид, че делът на умишлено изтеклата информация може да бъде по-висок, ако не са новите технични средства за защита и повишаване на съзнанието от страна на собствениците на джаджи.

А ето и малко интересна статистика по темата за това как са разпределени изтичанията на информация от персонален характер по каналите:

 1. кражба или загуба на оборудване – 20,17%;
 2. мобилни устройства – 8,17%;
 3. смяна на носители – 5,11%;
 4. мрежа (браузър, Cloud) – 5,70%;
 5. електронна поща – 20,17%;
 6. хартиени документи – 18,98%;
 7. IM (текст, глас, видео) – 2,55%;
 8. не определено – 19,5%.

Имайте предвид, че растежа на информационните течове чрез мрежата се обяснява от анализаторите с по-голямата популярност на технологиите за откриване на конфиденциална информация, в това число и на мрежовите ресурси. Разбира се, на първо място нарушителите се интересуват от финансовите и лични данни:

 1. лични данни и платежна информация – 89,4%;
 2. комерсиална тайна – 4,1%;
 3. държавна тайна – 6%;
 4. не определено – 0,5%.

Така, че неразделна част от условията за правилна експлоатация на смартфоните от техните собственици – постоянно спазване на правилата за безопасност. Силно препоръчително е предварително да се погрижите за инсталирането на специално приложение за дистанционно форматиране на умното мобилно устройство и неговото заключване. За предпочитане е това да бъде предшествано от резервно копиране, тъй като това ще помогне да запазите наистина важната за вас информация.

Например, за собствениците на Android-устройства Google Market предлага програма, която се нарича – Отдалечено управление. Инсталирайки я, можете да бъдете спокоен за своя смартфон и цялата намираща се там информация. Сред функциите: възможност за определяне на местоположението на устройството и изтриване на цялата информация. Също така има и анти-кражба програма шпиониране на телефона. Програмата може да се използва за търсене и защита на смартфона. Основните функции включват дистанционно записване, видео-мониторинг, откриване на движение, както и проследяване местоположението на телефона. Достатъчно е да инсталирате приложението на смартфона и да се логнете чрез Gmail акаунта си и приложението ще започне да работи във фонов режим. Трябва да се отбележи, че програмата представлява и доста мощен инструмент за защита на личните данни.

За обобщение, ще кажем, че повечето собственици на смартфони правят огромната грешка да не се грижат за периодичното почистване на вътрешната памет на устройството, а всъщност това е важно. Задачата е да се улесни инсталирането на специален софтуер. Например, най-добрият избор за собствениците на Android-устройства е приложението Clean Master. Тази програма не само е много проста, но и представлява отличен функционален инструмент за почистване от боклука, както и за оптимизиране на оперативната памет и ускорител на работата. Превъзходна алтернатива е вече познатото на много от компютърните потребители мобилно приложение CCleaner.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906