Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Разликата между смяната на стъклото на iРhone от смяната на дисплея

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

 

1Защо има разлика ?

Екранът на всеки iPhone може да се разглежда като най-важният компонент в апарата. Разбира се, ако не се вземат под внимание размерът на паметта, операционната система, цялостното качество на устройството, а се съди само по външния вид. А след като екранът е толкова важен, то следва, че и отношението към него трябва да е внимателно. Но практиката показва точно обратното. Разбира се, трябва да си признаем, че тази част от смартфона е най-малко защитената и човешкият фактор тук почти няма нищо общо. Материалите, покриващи лицевата част на iPhone, могат да се повредят и тогава започва най-интересното. Тичаме в сервизния център и с треперещ глас питаме, може ли да бъде заменено само стъклото, без да се докосва самия дисплей.

– Смяна на стъклото или дисплея?

– Има ли разлика?

Това е целият кратък диалог, показващ нашата некомпетентност. И затова нека се опитаме да разберем, какво отличава смяната на стъклото на iPhone от подмяната на дисплея.

Разлика има

На първо място трябва да бъде ясно, че стъклото и дисплея на iPhone са като полилея и светлината. Няма никакъв смисъл да се сменя целия полилей, ако е изгоряла само лампата, но може да бъде заменен и целият полилей с крушките, или да сте ги запазили от стария полилей. Уловихте ли същността? Сензорното стъкло и дисплеят на iPhone са два детайла, които сме свикнали да наричаме ту екран, ту монитор и как ли още не. Но същността остава същата: стъклото и дисплеят – това не са едно и също нещо, макар и да са свързани помежду си механично и да образуват дисплейния модул.

Нашите пръсти правят чудеса на екрана на iPhone, тъй като устройството е снабдено с чувствително на допир стъкло, което е поместено в горната част на дисплея. Следователно всеки един от тези компоненти има свои функции и принадлежност: стъклото е отговорно за докосванията на пръстите, а дисплеят показва изображението.

Не е нужно да бъдете Айнщайн, за да се досетите: подмяната на стъклото и дисплея може да става поотделно, ако единият от тях е престанал да изпълнява своята функция. Дисплеят може да се повреди, но остава напълно функционален сензорния слой. Подобна е ситуацията, ако размените местата на детайлите: сензорното стъкло може да се повреди, но дисплея да съхрани своята работоспособност.

Тъмен облак в ясно небе

Всичко, което беше казано по-горе, е свещената истина. Но има една уговорка, която изостря положението до известна степен. Става дума за това, че по-ранните модели iPhone всъщност имат дисплейн модул, който може да бъде разглобен на компоненти. По-късните серии iPhone обаче са замислени така, че дисплейният модул в тях не може да се разглобява и се разглежда като едно цяло. Дали това е добре или не – не зависи от нас. При iPhone 4 и по-горните версии не може да се замени стъклото и да се остави същия дисплей или обратното.

Но няма нищо невъзможно. Сензорното стъкло с дисплея са здраво залепени един към друг и, за да се раздели този сандвич, трябва да се положи старание. Далеч не всеки майстор и всеки сервизен център ще поеме такава операция. По-лесно и по-надеждно, но и много по-скъпо, е да се замени в случай на счупване целият дисплейн модул.

В същото време обаче се използват само оригинални резервни части! Защото родното, сертифицираното и оригиналното – това е залогът към дългосрочната употреба и правилната експлоатация. А всичко останало е съмнително производство, нови главоболия и разбиване на нервната система. Необходимо ли е да се стига дотам?

Кратко описание на процеса

Смяната на стъклото на смартфоните – около 65% от всички ремонти. Затова майсторите на сервизните центрове трябваше да „напълнят ръце“ и тази операция да се извършва успешно. iPhone от трето поколение например се поправяше много лесно – дисплеят и стъклото се разделят. Но при следващото поколение смартфони, за подмяната на стъклото се изисква вмешателство на специален инструмент. Сепараторът (а именно така се казва инструментът) загрява дисплея, за да може лесно да се отдели от стъклото с помощта на специална струна.

Важно: резервните части (стъклото или дисплея) могат да бъдат снети от друго аналогично устройство или да са близки по качество до оригинала. Вторият вариант обаче не означава, че стъклото или дисплея обезателно са производство на Apple. Е, първият вариант също не е страшен: в гробището от айфони винаги може да се намерят „донори“ с напълно работещ дисплей или цяло стъкло.

Наши услуги:

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906