Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Преди да се свържете със сервизния център обърнете внимание

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

Преди да се свържете със сервиз за телефониЧесто собствениците на таблети и мултимедийни (MP3 и MP4) плейъри са изправени пред ситуация, в която техните апарати при свързване към зарядното устройство не се включват. В този случай, индикаторът за зареждането на апарата първоначално съобщава, че устройството се зарежда, а след това се изключва.

В този случай, причината за Не включването на апарата въпреки свързаното към него зарядно устройство е разредената батерия. Факт е, че ако батерията е изтощена и има по-малко напрежение от 3,6 Волта, зареждането не се извършва.

Проблемът се решава по следния начин:

  1. Изключете зарядното устройство от апарата, а след това отново го включете към него.
  2. След появата на съобщението на индикатора, че заряд отива към апарата, изчакайте 20-40 минути, необходими за зареждането.

След изтичане на горепосоченото време, дори и да не се е заредила напълно батерията, апаратът вече позволява да бъде използван.

Зареждането на мобилен телефон, смартфон или таблет в продължение на дълго време (повече от 7 часа) съвсем не е показател за неговата неизправност. Дългото зареждане съобщава само за увреждане на използвания USB кабел, който дава недостатъчно заряден ток.

Ако телефонът е в гаранция, то при посещение в оторизиран сервизен център ще Ви заменят дефектния USB кабел. За целта самият апарат трябва да се донесе в сервиза, заедно с USB кабела.

Често, в случай на неочаквани рестартирания на мобилните телефони, смартфони или таблети, собствениците им веднага си правят извода за наличието на неизправност. Това заключение не винаги е вярно.

Ако устройството се рестартира рядко, например по 1 път на седмица – това е нормално явление, дори и ако това се случва по време на разговор. Ако рестартирането на устройството се случва по-често, тогава трябва да се обърнете към сервизния център, където ще ви помогнат, като префлашнат софтуера. Иначе апаратът може да забие в най-неподходящия момент или просто един ден да не се включи.

За да се избегнат неприятни чести рестартирания, препоръчваме да премахнете част от програмите, инсталирани на устройството: антивирусното приложение и програмата за индикатор на батерията. Нашият опит показва, че след инсталирането на посочените по-горе програми, устройството започва да „забива“.

Ако слушалката в едното „ухо“ свири по-тихо от другата, то този недостатък се отстранява с почистването на слушалките в ултразвукова среда.

За предпазване вътрешността на слушалките от замърсяване и каквито и да било повреди, в корпуса на всяка от слушалките се поставя защитна метална мрежа. А намаляването на звуковото ниво се получава само поради запушване на тази защитна мрежа.

Почистването на слушалките от замърсяването се извършва самостоятелно у дома или в сервизен център. Самият процес се осъществява в ултразвукова вана, с помощта на спирт. В качеството на ултразвукова среда се използва, както професионалното оборудване на сервиза, така и битови прибори, употребявани например за почистване на замърсяванията от бижута, очила, зъбни протези и други предмети за лична употреба. Всъщност, споменатият по-горе проблем със слушалките няма да се признава за гаранционен случай, а отстраняването е безплатно в оторизирания сервизен център.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906