Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Стандартът клетъчни мрежи от четвърто поколение 4G (LTE)

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

Макар стандартите за мобилни комуникации от трето поколение да предоставят на потребителите широк спектър от услуги и да осигуряват висока скорост за обмен на информацията до 14 Mb/сек, големината на данните в комуникационните мрежи продължава да расте и за това организацията 3GPP още през 2004 г. започна работа по изграждането на стандарта от четвърто поколение 4G – LTE (Long Term Evolution). Основните изисквания към новия стандарт предполагат: увеличаване скоростта за пренос на данни до 100 Mbit/сек, подобряване на системата за сигурност, намаляване на енергозагубите, намаляване забавянията в работата на системата и съвместимост с мобилните мрежи от предишните поколения. През 2009 г. в Швеция бе пусната първата LTE мрежа за експлоатация. Теоретично, 4G мрежите могат да развиват скорост при получаване на данни със скорост до 326,4 Mbps и до 172,8 Mbps скорост за трансфер. При тази скорост на сваляне, един филм с добро качество трябва да се тегли не повече от една минута.

Структурата на LTE мрежата значително е по-различна от тази в 2G и 3G мрежите. Промените са засегнали подсистемите на базовите станции и подсистемата на комутацията, както и технологията за обмен на данни между крайните потребители и базовата станция и протоколите за предаване на информацията между мрежовите елементи. Така, че сега абсолютно цялата информация (глас, пакетни данни) се изпраща под формата на пакети.

Структура на 4G интернета

В комутационната подсистема на мрежата от LTE стандарта могат да се разграничат следните възли:

  • Обслужващия Serving Gateway (SGW) шлюз заменя MSC, MGW и SGSN на UMTS мрежата и изпълнява функции за обработка и маршрутизация на пакетните данни от подсистемите на базовите станции. Обслужващия шлюз се свързва непосредствено с 2G и 3G мрежите на същия оператор. Това значително опростява предаваната връзка в мрежите от предишните поколения, при лошите зони на покритие или претоварване на мрежата.
  • Шлюзът за свързване с мрежите на други оператори Public Data Network Gateway (PGW) маршрутизира информацията (глас, пакетни данни) от мрежата (в мрежата) на този оператор.
  • Възелът за контрол на мобилността Mobility Management Entity (MME) е предназначен за управление на мобилността на клиентите на LTE мрежата.
  • Сървърът с абонатните данни Home Subscriber Server (HSS) представлява обединение в едно устройство на регистрите VLR, HLR, AUC.
  • Възелът за фактуриране Policy and Charging Rules Function (PCRF) е предназначен за сформиране на клиентските сметки за оказаните услуги.

В подсистемата на базовите станции е останал само един традиционен елемент – базовата станция eNodeB, която освен функции на собствена базова станция, изпълнява още и функционалност на контролер на базовите LTE станции. Това решение позволява да се опрости разширяването на мрежата, тъй като отпада необходимостта от добавяне на нови контролери и разширявания  капацитета на съществуващите.

В мрежите от LTE стандарта се използва MIMO технологията за предаване на данни и системата за кодиране OFDM. Технологията MIMO (Multiple Input Multiple Output) предвижда предаване на данни посредством N-антени и прием – M-антени, с които се приемат и предават антенните разположения между себе си на такива разстояния, за да се получи минимална корелация. Ортогоналното честотно разделение на каналите с мултиплексирания OFDM (Orthogonal Frequency-division Multiplexing) представлява цифрова схема на модулация, която се използва в големи количества, разположени в близост до ортогоналните подносещи честоти.

В момента с най-висок приоритет за 4G мрежите е честотата в диапазона от 2,3 Ghz. На тази честота, например, работи китайския мобилен оператор China Mobile. Другият диапазон на честота е 2,5 Ghz, който намира широко приложение в Европа, Япония, Индия и САЩ. Съществува още и честотата 2,1 Ghz, но тук е достъпен много тесен диапазон – само 15 Mhz, а в много европейски мобилни оператори и още по-малко – до 5 Mhz. В бъдеще най-вероятно в перспективен ще се превърне честотния диапазон от 3,5 Ghz, което се дължи на това, че много страни в този диапазон вече имат мрежи за безжичен широколентов достъп до интернет и преходът към LTE мрежата ще позволи на операторите да използват честотата, без закупуване на нови скъпи лицензи. При необходимост под мрежата от четвърто поколение, могат да се открояват и други честоти. В различните структури на 4G мрежите могат да се използват честотните диапазони 1,4 – 20 Mhz. За сравнение, в UMTS стандарта се използват фиксираната лента от 5 Mhz. В LTE мрежите се употребява временно TDD (Time Division Duplex) и честотното FDD (Frequency Division Duplex) разделяне на сигналите.

Обикновено базовата станция на LTE мрежата може да обслужва зона с радиус до 5 км, докато при необходимост, антените на базовите станции могат да бъдат разположени по-високо и този размер да бъде увеличен до 30, а дори и до 100 км. Голямо предимство на LTE стандарта е огромният избор на терминали. Освен мобилните телефони, могат да се използват и преносими компютри, таблетни компютри, видео камери и игрови устройства с вградени модули за съвместимост с мрежите от четвърто поколение.

Технологията от LTE стандарта поддържа хендовър и роуминг с клетъчните мрежи от 2G и 3G поколенията, което позволява тези устройства да бъдат съвместими и с тези мрежи. Структурата на 4G мрежата позволява незабавно пренасочване на обажданията или онлайн сесията в 3G или 2G (UMTS или GSM) мрежите. Освен това, мрежата от LTE стандарта лесно се интегрира с WI-FI и Интернет мрежите.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906