Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Видове дисплеи за телефони – Какви биват екраните

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

видове дисплеи и екраниВ последно време се появиха множество съкращения за обозначаване типа на дисплеите за мобилните устройства, което от своя страна често усложнява процеса по избора на тип дисплей при закупуването на мобилен телефон. В тази статия ще се опитаме да разберем какви са видовете екрани за мобилните устройства за да помогнем при избора на екран за телефон.

В момента от най-разпространените технологии, могат да се разграничат само две, а това са екраните на базата на LCD (Течнокристалните дисплеи) и OLED (дисплеите, базирани на органични полупроводници). Основната разлика в LCD – липсата на лампи за подсветката, а при OLED дисплеите самите елементи светят.

Нека разгледаме дисплеите при всяка от технологиите поотделно

LCD (liquid cristal display)

Тоест дисплей на базата на течни кристали (LCD). Течните кристали, както и твърдите имат строго определена структура на кристалната решетка и са прозрачни за светлината. Но, за разлика от другите кристали, течните могат да изменят структурата си под външно влияние (електрически ток или температура), ставайки непрозрачни. Чрез контролиране на тока, може да се създават надписи на екрана или да се изобразяват снимки. Но трябва да се отбележи, че LCD дисплеите не могат да работят от отразената светлина, така че задното осветяване е задължителен атрибут. Поради намаляване на размерите, лампите обикновено са разположени отстрани, което довежда до явлението, че повечето LCD-матрици в центъра са по-ярко осветени, отколкото по краищата.

LCD-дисплеите също така се делят на два вида: активни и пасивни. Към пасивната матрица принадлежи STN (Super Twisted Nematic) технологията на извитите кристали. Този тип матрица се нарича пасивна, тъй като не може достатъчно бързо да изобразява информацията поради големия капацитет на клетките, напрежението в тях не може да се променя достатъчно бързо, така че картината се актуализира по-бавно. Обикновено, STN дисплеите са с по-малка резолюция и изобразяват значително по-малко количество цветове. Също така от към недостатъците на тези матрици може да се отбележи и малкият зрителен ъгъл на екрана и лошата видимост при ярка слънчева светлина. А от предимствата може да се отбележи доста ниската консумация на електроенергия и ниската им стойност, поради което те активно се използват в евтините телефони.

CSTN (Color Super Twist Nematic) 

Това е по-напредналата технология от STN. Първите CSTN дисплеи имаха голямо време за реакция. Към днешна дата, CSTN дисплеите предоставят по-малко време за реакция, широк зрителен ъгъл и високо качество на цвета, почти неотстъпващи на TFT екраните.

FSTN (Film Super Twisted Nematic) 

Също по-напредналата от STN технология, отличаваща се само с това, че в FSTN-матрицата от външната страна има специален слой, който позволява да се компенсират цветовите смени, т.е. това е матрицата с междуслойна компенсация, позволяваща подобряване на зрителния ъгъл, но времето за реакция все още е голямо.

DSTN (Dual Super Twisted Nematic) 

Усъвършенствана STN технология. В такава матрица, една двуслойна клетка се състои от 2 STN-клетки, молекулите на които при работа се преобръщат в противоположната страна. Светлината, преминаваща през този вид конструкция в „заключено“ състояние, губи значително по-голяма част от своята енергия. Контрастността и разделителната способност на DSTN матриците са достатъчно високи.

Също така, към пасивната матрица принадлежи и собствената технология на Samsung UFB (Ultra Fine and Bright). Дисплеите, създадени на база тази технология притежават висока яркост и контраст (може да изобразява до 262 хиляди цветя), а консумираната мощност е намалена в сравнение с традиционните LCD, както и цената за производството им не е голяма.

Към активните матрици принадлежи

TFT (Thin Film Transistors) 

Вид LCD дисплей, в активната матрица на която се използват тънкослойни прозрачни транзистори. Тоест под повърхността на екрана е разположен слой от тънкослойни транзистори, всеки от които управлява една точка от екрана. По този начин, в цветния дисплей на телефона, броят им може да достигне няколко десетки, а дори и стотици хиляди.

Принципът на работа на TFT-матрицата се свежда до управлението на интензивността на светлинния поток, с помощта на неговата поляризация. Изменението на вектора на поляризация се извършва от течните кристали в зависимост от приложеното към тях електрическо поле. На всеки пиксел се падат по три транзистора, всеки от които съответства на един от трите RGB цвята и кондензатор, който поддържа необходимото напрежение.

TFT-матрицата ускорява работата на дисплея, но са останали и проблеми, като например цветопредаването, ъглите на видимост, както и повредата на пиксели – при излизане от строя на транзистор. За борбата с изкривяването на цветовете при промяна на ъгъла на обзор по вертикала бяха разработени два метода: MVA (Multi Domain Alignment), т.е. при този метод на работа, клетката се разбива на две зони, които се управляват едновременно, но LCD при всеки от тях е ориентиран по различен начин. Но проблемът не е решен напълно, тъй като методът на завъртане на LCD в една равнина  IPS (In-Plane Switching) се оказва по-успешен по отношение на общото възпроизвеждане на цветовете и по-специално в очертаването на по-тъмните тонове. В този метод, управляващите електроди са поставени върху една повърхност по такъв начин, че силовите линии, възникващи от електрическото поле вземат хоризонтална форма. При подаване на управляващото напрежение, LCD се разполагат в една равнина. Заключените клетки на IPS-панела пропускат значително по-малко светлина, отколкото MVA клетката. По-нататъшното усъвършенстване на тази технология доведе до появата семействата S-IPS, SFT, A-SFT и SA-SFT.

TFD (Thin Film Diode) 

Технологията на производство на LCD екрани с използване на тънкослойни диоди. Тя е аналогична на TFT технологията, но тук транзисторите са заменени с тонкослойни управляващи диоди. Основната черта на тези дисплеи е ниската им консумация на електроенергия.

LTPS (Low Temperature Poly Silicon) 

Технологията на производство на LCD TFT дисплеи с помощта на нискотемпературен поликристален силиций. Т.е. тази технология позволява поставяне върху стъклото на дисплея голям брой транзистори от силициеви кристали, които се подлагат на голяма температура (чрез лазерно загряване). Тази технология осигурява повишена яркост на изображението и ниско енергопотребление.

Постепенен натиск над LCD екраните оказва новата OLED (Organic Light Emitting Diodes) технология, т.е. дисплеите на базата на органични светоизлъчващи полупроводници. Основната разлика от LCD-екраните се крие в това, че не се нуждаят от допълнително задно осветяване, а при новите дисплеи повърхността на елементите им директно свети. И то десетки пъти по-ярко от LCD екраните, а консумацията на електроенергия е значително по-малка. Въпреки това те осигуряват добра точност на цветопредаването, висок контраст и голям зрителен ъгъл (до 180 градуса). Сред недостатъците можем да споменем сравнително ниското време на живот, въпреки че за телефоните е напълно достатъчно.

OLED-дисплея е неделима единица, състояща се от няколко много тънки органични филма, заключени между два проводника. Подаването на слабо напрежение на тези проводници (около 2-8 волта) кара дисплея да излъчва светлина. Основата на OLED-матриците е съставена от полимерни материали. В момента основно се развиват две технологии, показващи най-голяма ефективност и отличаващи се с използваните на органични материали, като полимери (PLED) и микромолекули (sm-OLED).

Технологията на органичните дисплеи е лишена от повечето недостатъци, характерни за LCD дисплеите и осигурява много по-добри характеристики на изображението. Сред достойнствата, може да се отбележи, високата яркост и контраст, компактност и лекота, дебелината на дисплея не превишава 1 мм, механична здравина и дори гъвкавост, а също така за разлика от съществуващите TFT и STN дисплеи, OLED екраните консумират значително по-малко електроенергия. Недостатъците на OLED-дисплеите се крие във високата им цена.

Съществуващите модели се разделят на типа управляващи матрици. Има OLED с пасивни, а има и с активни матрици (TFT). Принципът на работа на матрицата е същата, но вместо слой от течни кристали се използва слой от органични полупроводници. TFT OLED – едни от най-бързите, предоставящи просто страхотна картина, дори и при ярка слънчева светлина.

Сега, след като разгледахме основните типове и технологии за дисплеите на мобилните телефони, задачата относно избора на телефон е опростена. Така че ако ви трябва телефон само за осъществяване на повиквания, тогава трябва да помислите за по-евтините модели, базирани на STN технологията. Такъв апарат също така ще консумира по-малко електроенергия и по този начин той трябва да се зарежда по-рядко. Ако имате нужда от не много скъп телефон, но с множество съвременни функции и с добро качество на картината, то си струва да се насочим към телефон, чийто екран е базиран на LCD TFT технологията. Ако обаче можете да си позволите много скъпи модели телефони със съответното много високо качество на изображението за разглеждане на снимки и видео с високо качество, трябва да се насочите към OLED TFT дисплеите, въпреки, че също може да се помисли и в посока IPS LCD екраните и т.н.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906