Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Вируси за мобилни устройства – толкова ли е сериозна заплахата?

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

vrsphone

Появиха се тенденции към интегриране на много опасности в отделните отрасли на съвременните технологии. Днес животът на човека още не е толкова силно зависим от безопасността на цифровите системи, но съществуват сериозни опасения за нарушения във взаимодействието между хората в обществото поради вирусни атаки на съвременните технически устройства. Разпространението на мобилните устройства ни кара сериозно да се замислим за последствията, до които може да доведе разработка на концептуално нов вирус за мобилни телефони, още повече, че в историята са известни опити за създаването му.

За датата на написването на първия вирус за мобилни устройства се смята юни 2004 г., когато група специалисти, наричащи себе си 29А и специализиращи се в създаването на технически нови вируси, са разработили програмата Caribe, представляваща опасност за смартфони. Вирусът е създаден за функциониране под операционната система Symbian с възможност за разпространение чрез технологиите за безжичен пренос на данни. Специалистите от Лаборатория Касперски вирус след неговото проучване са му дали официалното име Worm.SymbOS.Caribe.

Появата на вируса предизвиква голяма тревога сред собствениците на смартфони, почти трансформирайки се в паника поради голямото внимание към това събитие от страна на вестници и списания. При цялата сериозност на щетите, които Worm.SymbOS.Caribe може да нанесе върху смартфона в случай на небрежност от страна на собственика, вирусът трябва да се разглежда преди всичко, като демонстрация на възможности за атаки към мобилните устройства.

Преди по-малко от месец, специалистите в областта на вирусологията на компютри и мобилни устройства, са открили нов вирус, създаден под операционната система Windows Mobile.

След още по-кратък срок за по-качествена атака към мобилните устройства е бил разработен набор от програми, позволяващ на атакуващия да получи повторен достъп до заразеното устройството. Наречена Backdoor.WinCE, програмата-вредител открива достъп до заразения смартфон по мрежата.

За посочените по-горе вируси е започнало настъпление на програмите-троянски коне: Trojan.SymbOS.Mosquit, Trojan.SymbOS.Skuller. Първият първоначално представлява популярна игра за мобилни устройства и едва след модификации от страна на престъпниците в кода, се превръща в заплаха за смартфоните и PDA устройствата, заключваща се в изпращане на SMS-съобщения от заразеното устройство към посочения от автора на троянеца номер. Стартирането и инсталирането на Trojan.SymbOS.Skuller нанася вреди на вашето мобилно устройство, изразяващи се в замяната на всички икони на програмите с изображение на череп. Това неблагоприятно въздействие не се ограничава до: инсталирането върху наличните програми на нови злонамерени приложения.

Установено е, че най-голямата опасност за общността на потребителите на мобилни устройства представляват самостоятелно разпространяващите се вируси – червеите. Към днешна дата, специалистите са разкрили два такива червей, получили официалното наименование: Worm.SymbOS.Caribe, използващ Bluetooth технологията за разпространение и Worm.SymbOS.Comwar, имащ възможността да се разпространява, както през Bluetooth, така и с помощта на MMS.

Тъй, като MMS технологията се поддържа от повече телефони, отколкото Bluetooth, вероятността за разпространение на троянеца Worm.SymbOS.Comwar значително се увеличава. В същото време, заедно с високата интензивност на разпространение, този троянец е по-податлив на откриване: потребителят винаги може да контролира състоянието на съобщенията си и да открие несъответствия, причинени от безпричинно изпращане на MMS.

Помните ли колко време отнемаше на един обикновен потребител на персонален компютър да се снабди и включи в своя списък използваните програми в антивируса и да стане по-внимателен при работата с неизвестни приложения, от което става ясно, че социалният фактор има решаващо значение в предупреждението за разпространение на мобилни вируси.

Подобна активност в съзнанието на потребителите на съвременните технологии е причината, поради многото технически разработки, насочени към осигуряване безопасността на цифровите системи. Пренебрегването от страна на другите потребители на елементарните норми за сигурност, създава условия за увеличаване броя на заразените устройства.

Така, за успешното внедряване на зловреден софтуер в един смартфон, собственикът трябва да даде съгласието си за инсталацията и стартиране на по-рано неизвестна програма. Нежеланието да се запознаете с инструкциите за използване на устройствата и да получите информация за режима на работа и последователността от команди, води до факта, че Bluetooth по подразбиране се намира във включено състояние и подлага на риск телефона.

Много обстоятелства правят мобилните устройства особено уязвими за атаки от вируси и ги превръщат в обекти на специално внимание от страна на разработчиците на вируси. Наличието на повече възможности за обмен на данни между телефоните, постоянния информационен обмен чрез Bluetooth, усиливающата се с всяка изминала година интеграция на мобилните устройства и компютри, условията за почти пълна анонимност на измамниците — всичко това прави мобилните устройства оптимални обекти за вирусни атаки.

В Лаборатория Kaspersky lab са създадени антивирусни програми, работещи под следните операционни системи: Windows Mobile, Symbion, Palm OS. Борбата с телефонните червеи може да бъде ефективна, ако се прилага с помощта на съответния телефонен оператор, като се проверява целия MMS поток от антивирусните програми, инсталирани на интернет-сървъра на телефонния оператор.

Както бе споменато и по-рано, причината за разпространението на зловреден софтуер е банална: собственикът на мобилното устройство, при спазване на елементарни предпазни мерки и интересувайки се от новините в областта на съвременните технологии, може значително да намали риска от заразяване на устройството. По този начин, само небрежност и невнимание от страна на потребителите може да даде възможност на вирусите да се разпространяват бързо.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906