Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Как да защитим мобилния телефон от вируси?

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

вируси на смартфонМобилният телефон — това е малък мощен микро-компютър, който съхранява работни и лични данни, извършва приемане и предаване на информация. А като се има предвид, че съвременните апарати все повече се усложняват и придобиват всички нови функции и видове комуникации, то те просто са „обречени“ да станат жертва или да се превърнат в сляпо оръдие на някоя зла умисъл.

Какви са особеностите на мобилните вредители, защо изобщо са създадени, дали това са просто хулигански подбуди?

Собствениците на прости телефони, които могат само да позвъняват и приемат повиквания, могат да спят спокойно – те не са застрашени от опасността да хванат вирус.

Мобилният вирус може да бъде хванат само от;

  • смартфони
  • комуникатори
  • PDA с функция Bluetooth и всякакъв пренос на данни.

Вирусите обичайно се предават по следните пътища:

— чрез Интернет – вирусът се разпространява също, като нормален компютърен вирус.

— чрез Bluetooth – вирусите се предават по време на прехвърляне на данни от един телефон на друг.

— чрез мултимедийни съобщения MMS — вирусът се прикрепя към текстовото ММЅ съобщение.

— чрез електронна поща

Няколко съвета, как максимално да предпазите мобилния си приятел.

Не придобивайте навика да държите Bluetooth включен, или просто не забравяйте да го изключвате.

Bluetooth просто е манна небесна за авторите на вируси. Има хакерски инструменти, които могат да намерят ключа към Bluetooth-устройството Ви и да използват смартфона, както пожелаят (както и да „източват“ от него всяка информация).

Особено избягвайте да използвате Bluetooth на места с масово събиране на хора – стадионите, митингите, концертите. По време на горещи спортни събития в пълните стадиони, вирусите се разпръскват с изумителна скорост. Феновете не винаги осъзнават какво е дошло на телефона им, отварят входящите MMS или файлове, а след това си имат работа с ехидно хихикащо електронно животно.

Не отваряйте MMS, идващи от непознати номера.

Дори ако съобщението е от някой познат, това не е гаранция, че телефонът не е атакуван от вирус. Особено подозрително трябва да изглежда името на темата: често там се посочват семпли фрази, или в темата се говори за съдържание до което вие просто нямате отношение —

Internet Accelera-tor, It is *EASY* to *CRACK* provider accounts!, MS-DOS emulator for SymbvianOS, Porno images и т.н..

Освен това, темата, текста и името на файла може да са някакъв неочакван набор от символи, т.е. генерирани от вируса.

Подобен е съвета и относно получаването на електронна поща:

ако използвате телефона, като устройство за сърфиране в интернет и четене на електронна поща, то тогава шансовете Ви за заразяване нарастват. Често пощите използват „сканиране за вируси“, но ако по e-mail ви е дошло писмо с неразбираеми символи, то непременно го проверете на стационарен компютър с обновена антивирусна програма.

— Използвайте мобилен антивирус, който е най-подходящ за вашия модел телефон.

Проблеми на защитата от мобилни вируси

Появата през февруари 2006 г. на троянеца RedBrowser стана неприятна изненада. За първи път обект на заразяване са станали обикновени мобилни телефони, и считаната за сигурна платформа J2ME, която вече не може да се счита за такава.

Сега под заплаха се оказаха не само смартфоните, но и обикновените телефони, които използват приложения, написани на езика JAVA, както и имащите достъп до Интернет. „Под тези параметри попадат 90% от новите модели телефони, смята водещ вирусен анализатор от “Лаборатория Касперски“

Александър Гостев. – В дългосрочен план това може да доведе дори до сериозни смущения в работата на мобилните оператори. Ако такива вируси получат голямо разпространение, работата на всяка компания, която предлага мобилни услуги, може да бъде парализирана за 15 минути“.

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906