Доставка с куриер
ДОСТАВКА С КУРИЕР
до цяла България
Отлично обслужване
ТОП ОБСЛУЖВАНЕ
и гарантирано качество
Супер цени за ремонт
СУПЕР ЦЕНИ
за ремонт на всякакви устойства

Издула се е батерията! Какво да правим???

Вземи 5% отстъпка!
Разбери как тук ->

издута батерия на смартфонПреди няколко дни открих, че задния капак на телефона ми стои на мястото си малко хлабаво. Поглеждайки го разбрах какъв е проблемът – оказа се, че батерията се е издула. С този феномен се сблъсквам за първи път, макар, че и от други съм чувал за него. И какво да правя? Очевидно е, че това е фабрична батерия, която ми служи вярно цели 2,5 години, когато се деформира и вече е нужна нейната подмяна.

През първата година, телефонът ми можеше да работи без презареждане 3 дни, след което обаче този срок намаля до 2 дни. А през последния месец забелязах, че го зареждам почти всеки ден! Мислех си да закупя нова батерия, но както казват: „ръцете не достигнаха“. Беше нужен сериозен повод за замяна и ето, че той се появи!

Макар батерия да се беше издула, тя все още работеше. Можеше да я използвам и по-нататък, но чух някъде (или някой ми каза), че издутата батерия може неочаквано да се ВЗРИВИ! Може би, това е глупост, но не искам да рискувам. Уморих се да зареждам телефона всеки ден. Като цяло, ви предлагам заедно да потърсим отговорите на 2 въпроса:

 1. Защо се издуват батериите в мобилните телефони?
 2. Колко е опасно?

Защо се подуват батериите?

Батерията на мобилния телефон се издува поради неправилното протичане на химическата реакция в нея, което е придружено от факта, че се отделя газ и се повишава налягането. От това корпуса на батерията се деформира в една или друга степен.

Тук всичко е ясно… А какви са причините, поради които реакцията започва да протича неправилно. Те са много. Списъкът на най-разпространените:

  • Фабричен брак. Обикновено той се появява през първите седмици от експлоатацията на новия телефон. Добре, че в този случай е валидна гаранцията.
  • Падания на телефона. Ако телефона (и заедно с него батерията) получават силни удари, това може да доведе до подуване на батерията. Ако дори телефона е защитен (например с Ginzzu R6 Ultimate), продължете да го пазите от изпускания.
  • Срокът на експлоатация на батерията е изтекъл. Предварително е трудно да се каже какъв е животът на батерията. Тя може да живее и 3 години и 5 години. Но ако използвате батерията много години, то тогава тази причина – е една от най-вероятните.
  • Падания във вода. Това също може да доведе до повреда на батерията.
  • Изпитание на температури. Ако вашият телефон се използва в тежки условия (топлина, студ), то съществува опасност батерията да се подуе.
  • Използването на неоригинално зарядно устройство. Зарядното, закупено от китайците на пазара, може да се окаже нискокачествено. Неправилния режим на зареждане – и ето ви издуване на батерията!

Колко е опасна издулата се батерия?

Историите за взривовете на дефектни акумулатори не са лишени от здрав разум. Ако газовете вътре в батерията се натрупат твърде много, то ще се създаде свръхналягане, което ще доведе до това, че газът ще излезе навън. И при контакт с кислород, газът може лесно да се запали! Така, че:

Важен съвет! НЕ ПАЗЕТЕ ВКЪЩИ НАДУТИ АКУМУЛАТОРНИ БАТЕРИИ!

От телефон, фотоапарат, видеокамера – без значение от какво устройство. Издутата батерия всъщност е опасна. Съществуват случаи, в които те наистина се самозапалват. И това при мои приятели, а не е шега…

Попитай за цена:

0877 518 599 | 0892 915 906